Ogólnopolski Dzień Lodów
16 lipca to Dzień Lodów obchodzony w całej Polsce.
W kolekcji etnograficznej muzeum znajduje się maszynka do produkcji lodów w zaciszu domowym.
Już w czasach starożytnych popularne były mrożone napoje i potrawy, jednak desery lodowe, którymi dziś się raczymy, pojawiły się dopiero końcem XVI, a początkiem XVII wieku we Włoszech. Następnie trafiły na dwór Ludwika XIV we Francji. W naszym kraju prawdopodobnie pojawiły się około XVIII wieku. Pierwsze maszynki do produkcji lodów w domu zostały opatentowane w połowie XIX wieku.
Pierwsze informacje o lodowych smakołykach w polskiej literaturze kulinarnej pojawiły się w „Kucharzu doskonałym”, czyli książce Wojciecha Wielądki, powstałej u schyłku XIX wieku z przetłumaczenia kilku francuskich przepisów kulinarnych. Autor opisuje w niej lody wykonane z lokalnych owoców, między innymi z porzeczek, malin, jabłek, pigw oraz wiśni.
Proces wyrobu mrożonego deseru był bardzo prosty, należało do jednego pojemnika wlać wcześniej przygotowaną i schłodzoną masę, a w wolną przestrzeń włożyć pokruszony lód, który posypywano dużą ilością soli. Następnie energicznie poruszano korbką. Gdy kręcenie korbki było już coraz cięższe, otwierano puszkę i wyjmowano mieszacz, a pojemnik z masą ponownie zakrywano i pozostawiano jeszcze na około 1 do 2 godzin w chłodnym miejscu.
Fot. Zbiory MMSB.