homeCiekawostki → Ogólnopolski Dzień Lodów

Ogólnopolski Dzień Lodów

16 lipca to Dzień Lodów obchodzony w całej Polsce.  

W kolekcji etnograficznej muzeum znajduje się maszynka do produkcji lodów w zaciszu domowym.

Już w czasach starożytnych popularne były mrożone napoje i potrawy, jednak desery lodowe, którymi dziś się raczymy, pojawiły się dopiero końcem XVI, a początkiem XVII wieku we Włoszech. Następnie trafiły na dwór Ludwika XIV we Francji. W naszym kraju prawdopodobnie pojawiły się około XVIII wieku. Pierwsze maszynki do produkcji lodów w domu zostały opatentowane w połowie XIX wieku.

Pierwsze informacje o lodowych smakołykach w polskiej literaturze kulinarnej pojawiły się w „Kucharzu doskonałym”, czyli książce Wojciecha Wielądki, powstałej u schyłku XIX wieku z przetłumaczenia kilku francuskich przepisów kulinarnych. Autor opisuje w niej lody wykonane z lokalnych owoców, między innymi z porzeczek, malin, jabłek, pigw oraz wiśni.

Proces wyrobu mrożonego deseru był bardzo prosty, należało do jednego pojemnika wlać wcześniej przygotowaną i schłodzoną masę, a w wolną przestrzeń włożyć pokruszony lód, który posypywano dużą ilością soli. Następnie energicznie poruszano korbką. Gdy kręcenie korbki było już coraz cięższe, otwierano puszkę i wyjmowano mieszacz, a pojemnik z masą ponownie zakrywano i pozostawiano jeszcze na około 1 do 2 godzin w chłodnym miejscu.

 

Fot. Zbiory MMSB.




    lekcje muzealne         dla przewodnikďż˝w

    Muzeum Miejskie Suchej Beskidzkiej
    ul. Zamkowa 1
    34-200 Sucha Beskidzka

    tel. + 48 33 874 26 05
    fax: + 48 33 874 26 05
    Zobacz nas na: