homeCiekawostki → Łyżka cedzakowa

Łyżka cedzakowa

W zbiorach Muzeum Miejskiego Suchej Beskidzkiej znajduje się przedmiot, który był niezbędny w każdej kuchni. Prezentujemy łyżkę cedzakową, dzięki której można było wyłowić gotowaną lub smażoną żywność bez ryzyka rozprysków i oparzeń.

Dziś ten przedmiot jest powszechnie dostępny w sklepach, lecz dawniej jej wytwarzaniem zajmował się druciarz.

Taka łyżka z pewnością była wykorzystywana do smażenia pączków oraz faworków (znanych także pod nazwą chrust) na Tłusty Czwartek, który wypadał w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. 

Chociaż słodkie pączki jakie dziś znamy pojawiły się dopiero w XVI wieku we Francji, a do Polski przybyły w XVIII wieku. Wcześniej były wyrabiane z chleba uformowanego w kulkę, wypełnionego słoniną, a następnie smażonego na głębokim tłuszczu.

Jak głosi staropolskie przysłowie: „Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”, życzymy dziś Państwu wielu wyśmienitych pączków. 




    lekcje muzealne         dla przewodnikďż˝w

    Muzeum Miejskie Suchej Beskidzkiej
    ul. Zamkowa 1
    34-200 Sucha Beskidzka

    tel. + 48 33 874 26 05
    fax: + 48 33 874 26 05
    Zobacz nas na: