Łyżka cedzakowa
W zbiorach Muzeum Miejskiego Suchej Beskidzkiej znajduje się przedmiot, który był niezbędny w każdej kuchni. Prezentujemy łyżkę cedzakową, dzięki której można było wyłowić gotowaną lub smażoną żywność bez ryzyka rozprysków i oparzeń.
Dziś ten przedmiot jest powszechnie dostępny w sklepach, lecz dawniej jej wytwarzaniem zajmował się druciarz.
Taka łyżka z pewnością była wykorzystywana do smażenia pączków oraz faworków (znanych także pod nazwą chrust) na Tłusty Czwartek, który wypadał w ostatni czwartek przed Wielkim Postem.
Chociaż słodkie pączki jakie dziś znamy pojawiły się dopiero w XVI wieku we Francji, a do Polski przybyły w XVIII wieku. Wcześniej były wyrabiane z chleba uformowanego w kulkę, wypełnionego słoniną, a następnie smażonego na głębokim tłuszczu.
Jak głosi staropolskie przysłowie: „Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”, życzymy dziś Państwu wielu wyśmienitych pączków.